aanbieder worden

Deze professionele schoonmaaktopper kan niet wachten om aan de slag te gaan!

Via LinkedIn kom ik in contact met Ruud van der Vegt, die op zoek is naar een baan als Rayonmanager in de schoonmaak. Schoonmaak Nederland is een platform dat de schoonmaak verbindt, dus ging ik het gesprek met hem aan en breng ik hem graag in contact met een nieuwe werkgever.

Ruud is jaren geleden verknocht geraakt aan het schoonmaakvak en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een rayonmanager die werkt met aandacht voor zowel zijn klant als zijn team. Ruud heeft inmiddels de magische leeftijd van 65 bereikt en is niet van plan om ‘op de automatische piloot de rit uit te zitten’ tot aan zijn pensioen. Sterker nog, hij heeft al een plan voor als het zo ver is! En dat plan, hoe kan het ook anders, heeft alles met het schoonmaakvak te maken.

Ruud vertelt…

“Ik rolde de schoonmaak in terwijl ik eigenlijk werkte als zelfstandige. Als marktkoopman verkocht ik kleding en ik zocht eigenlijk alleen een baantje in loondienst erbij omdat je toentertijd daardoor nog ziekenfonds verzekerd was. Maar wat begon met het werken als schoonmaker bij een zwembad in Purmerend groeide uit tot een fulltime baan in de schoonmaakbranche.

Foto van Ruud van der Vegt

Voor Lavold startte ik een extra werkploeg op. Wat een geweldige ploeg collega’s hadden we daar. Het was hard werken en veel lachen samen. Daarna heb ik bij UWV (toentertijd nog GAK) de eigen dienst medewerkers en de externe schoonmaakbedrijven aangestuurd voor alle kantoren in Amsterdam. Nadat ik daar helaas boventallig werd ben ik rayonleider geworden bij CSU en heb ik als coördinator buitendienst gewerkt bij (o.a. glazenwassers en trappenhuisreiniging) Willems Schoonmaakdiensten in Wormer.

Al snel groeide ik door en zodra ik er van overtuigd was dat de schoonmaak echt mijn ding was ben ik verschillende cursussen gaan volgen om mezelf verder te ontwikkelen. De lijst is lang, maar SVS Middenkader en Hogerkader zijn wel de belangrijkste om te noemen. Buiten de basiscursus natuurlijk, die gelukkig nu standaard is voor medewerkers in de schoonmaak.

Rayonleider…dat is waar mijn hart ligt. Eigenlijk ben je dan ook een soort ondernemer. Met de verantwoordelijkheid voor je rayon, de medewerkers en directie. Die verantwoordelijkheid, in combinatie met alle mooie en verschillende mensen waar ik mee te maken heb, maakt dit vak zo verschrikkelijk interessant. Vanuit mijn ervaring ben ik heel proactief bezig met alle mensen waar ik mee samenwerk. Ik zit ‘bovenop’ de klant en ga heel regelmatig het gesprek aan, zo voorkom ik issues al voordat ze ontstaan. Daarnaast houdt het je scherp als je precies weet wat er speelt en kun je meedenken in eventuele extra werkzaamheden waardoor de klant een maximaal resultaat heeft van zijn schoonmaakbedrijf. Zo ga ik overigens ook met mijn mensen om…ik weet graag wat er privé bij hen leeft en dat stelt mij in staat om ook voor hen de beste werksituatie te bieden.

Op de vraag wat Ruud precies zoekt en waarom schoonmaakbedrijven met hem in gesprek moeten gaan was hij heel duidelijk:

Mijn ideale baan is Rayonmanager. Het liefste werk ik in de regio rondom Amsterdam, tot aan Den Helder. Reistijd is geen probleem, dat is mijn momentje van ontspanning. Ik kom het beste tot mijn recht in een bedrijf met korter communicatie lijnen. Ik ben super loyaal naar mijn werkgever en werknemer; een persoonlijke benadering staat voorop. Ik denk mee en ben proactief.

Maar wat ga je nou eigenlijk doen als je officieel met pensioen ‘mag’?

Dan ga ik als freelancer kwaliteitsmetingen doen in de schoonmaak. Ik heb de papieren van de DKS- en VSR-KMS Kwaliteitscontroleur al op zak!

Is er in jouw schoomaakbedrijf ruimte voor deze topper? Dan raad ik je absoluut aan om contact op te nemen met Ruud van der Vegt!