aanbieder worden

Hoe snel is een schoonmaker?

Mijn eerste leidinggevende vond altijd dat schoonmaakmedewerkers te lang deden over de schoonmaak van een ruimte. “Dat moet sneller kunnen zei hij. Tijd is geld.”

Ik dacht: “Hoezo dan, te lang? Ze hebben al zo weinig tijd en moeten soms door een pand racen om alle werkzaamheden te doen. Max Verstappen zou er jaloers op zijn!”

Tja, ik snapte natuurlijk wel dat hoe sneller er gewerkt wordt, hoe meer er wordt verdiend. En alhoewel ik aan het begin van mijn carrière in de schoonmaak nog geen idee had hoe een calculatie was opgebouwd -laat staan dat ik kon inschatten hoeveel tijd mensen beschikbaar hadden voor het schoonmaken van een bepaalde ruimte-, dat “tijd is geld” is me bijgebleven.

Zelfs nu ik alle tips en tricks in de schoonmaakbranche weet, blijft het onvoorspelbaar. Eerlijk gezegd, als ik sommige offertes van schoonmaakbedrijven lees valt mijn mond nog wel eens open van verbazing.

Is er dan geen standaardtijd per vierkante meter zul je je afvragen? Ja die is er, maar er blijft ook altijd een grijs gebied en het hangt samen met allerlei factoren.

Oké, een voorbeeld. Als ik met de auto van ‘s-Hertogenbosch naar Amsterdam rijd en jij dat zelfde ritje ook maakt dan kan het zo maar zijn dat jij er eerder bent dan ik. Ik probeer zuinig om te gaan met mijn benzine en laat mijn auto uitrollen naar een stoplicht in de file ter hoogte van Zaltbommel.

Terwijl jij misschien wel vol in de remmen gaat in de hoop dat het stoplicht tijdig op groen springt. Uiteindelijk is het stoplicht groen en rijd ik ergonomisch weg om zo efficiënt mogelijk te schakelen.

Terwijl jij in je auto flink gas geeft en als eerste bij het stoplicht weg wil zijn. Ik houd me keurig aan de snelheid die is toegestaan. 30 Kilometer per uur in een druk bebouwde kom.

Terwijl jij…nou ja, je snapt me wel. Zo is het ook in de schoonmaak.

De snelheid waarmee men schoonmaakt is afhankelijk van verschillende factoren. Kies je voor een lagere snelheid en heb je extra aandacht voor het werk, of ga je juist voor de hoogste versnelling zodat zo snel mogelijk bij de finish bent?

Ben je benieuwd hoe je omgaat met dit grijze gebied? Wil je leren hoe je bepaalt welke tijd een schoonmaker nodig heeft voor een ruimte? Download dan het gratis e-book ‘Leren Calculeren’ op www.schoonmaaknederland.nl of schakel een calculatiecoach in.

In het e-book gaan we ook dieper in op normen en tarieven. En je leert hoe je de perfecte basis voor een schoonmaakcalculatie maakt. Alles voor de beste schoonmaak!