Angst en onrecht in de schoonmaak: tijd voor verandering
Als platform in de schoonmaakbranche komen we regelmatig vraagstukken tegen waar ook wij even over moeten nadenken voor we een passend antwoord hebben. Maar voor dit geval heb ik eigenlijk geen specifieke oplossing. Misschien hebben jullie een idee?
Het probleem
Een adviesbureau, VSR-KMS gecertificeerd, voert een kwaliteitsmeting uit. Wat blijkt? De inspecteur die de meting uitvoert, is niet gecertificeerd en staat niet in het SSK-register. Het schoonmaakbedrijf merkt dit op en geeft het aan, waarna de meting wordt stopgezet. Later verliest dit bedrijf het project en ineens lopen de opdrachten via dat adviesbureau sterk terug. Of worden ze helemaal niet meer gevraagd. Toeval? Wij denken van niet.
Op een andere locatie wordt een VSR-KMS-meting uitgevoerd door een ander gecertificeerd adviesbureau. Tijdens de meting worden zaken genoteerd die niet vastgelegd hadden mogen worden. Opmerkelijk genoeg wordt er ter plekke niets gezegd; pas dagen later krijgt het schoonmaakbedrijf te horen welke acties zijn vastgelegd. Het schoonmaakbedrijf krijgt sterk de indruk dat achteraf de meting wordt aangepast. Er is geen transparantie. Na beoordeling blijkt ook nog dat de meting niet voldoet aan de VSR-KMS-methodiek.
Angstcultuur
Op onze vraag of er een meldpunt bestaat bij VSR-KMS, zoals bij de Code Commissie voor Verantwoordelijk Marktgedrag, blijkt dit inderdaad te bestaan. Toch blijkt het helaas nauwelijks gebruikt te worden. We wijzen het schoonmaakbedrijf op deze mogelijkheid, maar zij geven aan geen melding te durven maken, uit angst voor represailles van het adviesbureau. Ondanks dat zij aan de voorkant de opdracht al gaan verliezen, voelt men zich ook niet vrij om achteraf een melding te doen. Er heerst angst onder schoonmaakbedrijven om het openlijk te uiten en daardoor een mooie opdracht kwijt te raken. Of in de toekomst geen opdrachten meer te krijgen.
Is er teveel macht onder adviesbureaus en zijn er verdienmodellen die zorgen voor grove winsten onder die adviesbureaus met afkeuringen en her metingen?
Velen hebben vermoedens, maar niemand durft het onderwerp openlijk aan te snijden.
Op zoek naar een oplossing
Na gesprekken met verschillende schoonmaakbedrijven om een oplossing voor dit probleem te vinden. Zou het helpen als er een code komt die stelt dat twee opdrachten aansluitend, in dit geval een aanbesteding en een kwaliteitsmeting, niet door hetzelfde bureau bij dezelfde opdrachtgever mogen worden uitgevoerd? Dit zou mogelijk problemen zoals het verdienmodel met winkelnering of het bewust afkeuren van projecten – zodat er weer een nieuwe aanbesteding kan volgen – kunnen aanpakken.
Of is het wellicht een optie om het VSR-meldpunt uit te breiden met een praktische toets op de werkvloer? Zo worden de inventarisatie en steekproef direct aantoonbaar goed uitgevoerd. Nu bestaat het keurmerk enkel uit een theoretische toets op kantoor.
Misschien moeten we uitgaan van het positieve. Een voorbeeld zou kunnen zijn: Nodig schoonmaakbedrijven uit om (anoniem ) een stem uit te brengen op adviesbureaus waar ze graag mee werken en vertrouwen in/mee hebben. Als die ranking dan wordt weergegeven op een onafhankelijke website, kunnen opdrachtgevers daar altijd naar kijken.
Wat denken jullie?
Welke mogelijke oplossing zien jullie zien voor dit probleem? Of komt dit probleem jullie totaal niet bekend voor en hebben deze schoonmaakbedrijven misschien gewoon pech gehad?
Wil jij Leren Calculeren voor de schoonmaak?
Bekijk dan onze online cursus.
Je leert stap voor stap hoe je de kosten voor schoonmaak in een gebouw kunt begrijpen en berekenen.
Eenvoudig toepasbaar, ook als je geen voorkennis hebt van schoonmaakcalculaties