Het norovirus blijft de belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel, zo maakt het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) bekend. In 2017 registreerde de NVWA in totaal 666 uitbraken, waarbij 2.995 mensen ziek werden. In 2016 lag dat aantal nog op dat 594 uitbraken met 2731 zieken. De genoemde getallen zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Niet iedereen die ziek is gaat naar de huisarts of informeert de NVWA.

Oppervlakten zoals vloeren, aanrechtbladen en werkbanken, maar ook keukengerei en (keuken)machines kunnen verontreinigd worden met norovirus. Veel virussen zijn niet af te doden met middelen op basis van alcohol, daarom moet voor het desinfecteren van met norovirus besmette oppervlakten een methode op basis van chloor gebruikt worden. Lees in dit artikel meer over het schoonmaakadvies na norovirusbesmetting.

Bronnen: www.skipr.nl , www.nvwa.nl