Op 14 januari hebben de eerste 7 van in totaal 15 kersverse studenten Woonhulp hun certificaat voor de module schoonmaak in ontvangst mogen nemen. En dit zijn niet zomaar studenten, want deze toppers zijn zelf cliënt bij Lunet zorg. Toos van Mierlo heeft als projectleider, in een samenwerking met Hago zorg en het leercentrum van Lunet zorg, dit pilottraject begeleid.

En met succes.

Over Lunet zorg

Lunet zorg biedt op alle leefgebieden ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Ruim 2.700 cliënten van alle leeftijden kunnen op hen rekenen voor wonen en werk, dagbesteding en vrije tijd, voor 24/7 intensieve zorg of beperkte, incidentele ondersteuning.

Toos van Mierlo is backofficemedewerker en betrokken bij het team van jobcoaches. Deze coaches begeleiden de cliënten wanneer zij werken op  een ‘reguliere’ werkplek. En ondersteunen de desbetreffende bedrijven om hun cliënten een fijne en veilige werkplek te bieden. Omdat Toos zelf 15 jaar lang jobcoach is geweest, weet ze als geen ander wat dat werk inhoudt.

Vanuit haar huidige functie beheert ze onder andere de vacaturebank voor de cliënten, maar ze neemt bijvoorbeeld ook competentietesten af bij cliënten. En zorgt ervoor dat zij een arbeidsinteressetest kunnen doen.

Niet verrassend dat Toos gevraagd is om projectleider te worden voor deze pilot.

Toos vertelt:

“Voor Lunetzorg is dit een nieuw traject. We zijn benaderd door Calibris Advies,  een bedrijf dat onder andere opleidingen ontwikkelt voor MBO-niveau 1, 2 en 3. En nu, in opdracht van de provincie Noord Brabant, een lesprogramma ontwikkelt voor de doelgroep die onder niveau 1 zit.

Het mes snijdt aan twee kanten, want enerzijds lossen we een probleem op. Het is te voorzien dat er over een tijdje helemaal geen ruimte meer is voor verzorgenden om taken uit te voeren, zoals bijvoorbeeld ouderen helpen met de schoonmaak. Of het inschenken van een kopje koffie en het maken van een praatje. Anderzijds bieden we onze cliënten de mogelijkheid om zich te ontwikkelen binnen de zorg. Het is voor velen namelijk al langer een wens om ‘iets in de zorg’ te doen.

We vinden het fijn om te zien dat onze cliënten het leuk vinden om wat nieuws te leren. Ook als ze eigenlijk al lang niet meer in de schoolbanken zitten. Eén van de studenten is 67 jaar oud. En hij vindt dat hij nog best wel zijn steentje bij kan dragen, want hij heeft nog energie genoeg.”

Wat houdt de opleiding tot woonhulp in?

“Tijdens de opleiding, die zo’n 1,5 jaar duurt, doorlopen de studenten 13 modules. Onze schoonmaakpartner, Hago zorg,  heeft de trainers geleverd die de module schoonmaak hebben verzorgd.

Het certificaat Schoonmaak is het eerste officiële document op weg naar het volledige branche erkende diploma Woonhulp. Met het behalen van dit certificaat beheersen de studenten echt de basis van de schoonmaak. Ze hebben bijvoorbeeld geleerd hoe je een toilet moet schoonmaken volgens de norm, hoe je een tafel goed afneemt, stofwissen, maar ook ergonomie en kennis van middelen en materialen.  Het kan bovendien een opstap zijn om een vervolgopleiding in de schoonmaak te gaan volgen..

Het samenwerken met Hago zorg is een hele fijne oplossing. Omdat Hago zorg hier zelf de schoonmaak verzorgt was het heel goed te organiseren dat de studenten hun stage konden lopen binnen Lunet zorg. En kon dus bijvoorbeeld worden afgesproken dat men de bestaande schoonmaakkarren mocht gebruiken. En door alles zoveel mogelijk in eigen hand te regelen kunnen we de opleiding echt op maat maken en dus aanpassen aan het tempo van de studenten. Geen druk, maar als iemand het traject sneller kan doorlopen dan is dat ook mogelijk.

Al met al zijn we heel trots op deze eerste resultaten. En ik kan andere zorginstellingen ook zeker aanraden een dergelijk traject op te pakken. Het resultaat is bijzonder positief. Cliënten maken enorme stappen in hun eigen ontwikkeling. Ze leren van elkaar en dat is een mooi proces. En uiteindelijk geeft het zo’n voldoening voor diegenen die hiermee uiteindelijk een echte baan kunnen krijgen. Dat is van grote betekenis.”


Schoonmaak Nederland feliciteert de geslaagden van harte met deze fantastische prestatie.

Wij moedigen dit soort ontwikkelingen in de zorg ten zeerste aan. Zoek samen met uw schoonmaakpartner naar oplossingen. Heeft u als zorgorganisatie een eigen schoonmaakdienst en wilt u ook aan de slag met het opleiden van cliënten? Via Schoonmaak Nederland vindt u de juiste schoonmaaktrainers voor iedere doelgroep.

Wilt u niet langer wachten, laat hieronder uw emailadres achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op. We doen het samen. Alles voor de beste schoonmaak.

[contact-form-7 id=”2516″ title=”Klein contactformulier met email”]