We schrijven vaker over inspirerende en ambitieuze professionals die werken in onze mooie schoonmaakbranche.

In die reeks mag het verhaal van Cindy van der Blom zeker niet ontbreken.

Cindy was Adjunct directeur bij een adviesbureau, maar ze besloot op haar 44e om haar baan op te zeggen en weer terug de schoolbanken in te gaan. We spraken over hoe ze als liftende scholier de keuze maakte om voor een carrière in de schoonmaak te gaan. En over hoe ze een stille jeugddroom nieuw leven in wist te blazen.

Cindy van der Blom
Cindy vertelt…

“Ik ben geboren in Limburg en heb in Groningen Facilitaire Dienstverlening gestudeerd. Een aardig stukje van huis, maar het leek me zo’n leuke studentenstad dat ik die reis graag maakte. Toen ik tegen het eind van mijn studie mijn man leerde kennen hebben we, eigenlijk vooral om praktische redenen, ervoor gekozen om in Hilversum te gaan wonen. Een centrale plek, waar we vandaag de dag nog steeds heel fijn wonen en waar mijn twee kinderen ook zijn geboren.

Hoe ik in de schoonmaakbranche terecht ben gekomen is overigens wel een grappig verhaal. Ik ging vaak liftend naar school en vond het leuk om degene achter het stuur het hemd van het lijf te vragen. Op een dag stapte ik in bij een man. Zijn auto was mooi en zijn blik relaxed, dus ik vroeg hem waar hij werkte. Het precieze antwoord weet ik niet meer, maar dat hij in de schoonmaak zat is me altijd bijgebleven. Geloof het of niet, maar die ontmoeting heeft een grote rol gespeeld in mijn keuze voor de branche.

Na mijn studie solliciteerde ik dan ook bij Gom Schoonhouden en na daar een korte periode te hebben gewerkt maakte ik de overstap naar CSG, een adviesbureau in de facilitaire branche. Daar was ik helemaal op mijn plek. In ruim 17 jaar tijd hebben we met CSG een prachtige groei doorgemaakt. Persoonlijk groeide ik ook en heb ik verschillende interessante functies mogen vervullen; van consultant, tot teamleider aanbestedingen en Adjunct directeur.”

Wat vond je het leukste om te doen?

“Het allerleukste om te doen was het begeleiden van aanbestedingen. Hoe zorg je, binnen de gestelde kaders, dat iedereen krijgt wat hij wil? Hoe positioneer je het budget? Hoe pak je het beantwoorden van de vragen in de Nota van Inlichtingen aan?

Welk vraagstuk ik ook tegenkwam, voor mij gold: hoe lastiger het werd, hoe leuker ik het vond. De enige frustratie die ik had, was dat er altijd nog iemand met een ‘juridische blik’ naar mijn stukken moest kijken. Natuurlijk had ik inmiddels de nodige kennis over het aanbestedingsrecht, maar een echte sterke juridische basis had ik niet.

Toen ik door een nare privésituatie een poosje thuis kwam te zitten gunde ik mezelf eindelijk eens de tijd om de balans op te maken. Deed ik echt wat ik het allerliefste deed? Had ik het maximale uit mezelf gehaald?

Rust en reflectie brachten het antwoord.”

Laat me raden…

“Haha. Ja inderdaad, in die tijd is het balletje gaan rollen” zegt Cindy met een brede lach. “Als kind vond ik rechten altijd al heel interessant. Op school had ik het erg naar mijn zin, maar dat meer te maken met alles er omheen, dan met het feit dat ik er kon leren. Een rechtenstudie paste op dat moment echt totaal niet bij me. Maar toen ik -inmiddels begin 40- onverhoopt thuis kwam te zitten zag de wereld er heel anders uit. Ik zag de waarde van verdieping pas echt toen ik even stil stond.

Ik heb heel even getwijfeld, maar in het algemeen nemen we in mijn gezin de moeilijkste beslissingen binnen een minuut. Dus toen ik mijn denkproces deelde met mijn man was de keuze zo gemaakt. Ik ging terug  naar school en na al die jaren werd ik alsnog student Rechtsgeleerdheid.

Ik kwam met CSG overeen dat ik parttime als Consultant aan zou blijven. Uiteindelijk heeft een collega al mijn werk over genomen en kon ik me voltijd gaan richten op mijn studie. Die focus kon ik goed gebruiken.

Kort daarna kwam echter de volgende uitdaging op mijn pad. Het was maart 2020 en de wereld ging op slot door de Corona-pandemie. Mijn man en kinderen waren thuis en ik moest mijn plaats wederom vinden, terwijl ik probeerde online college te volgen. Bovendien merkte ik dat leren an sich iets is dat je in de loop der tijd verleert. Weer een moment van twijfel, aanpassen en herpakken. En het is me gelukt, want naar verwachting haal ik volgend collegejaar mijn Bachelor Rechtsgeleerdheid!”

En daarna weer terug in de facilitaire branche?

“Daarna? Dan ga ik door voor de Master Law and Technology in Europe! Ik moest er in het begin echt aan wennen om weer in de schoolbanken te zitten, maar ik heb ontdekt dat ik het heerlijk vind om mezelf verder te ontwikkelen. Dus ik ga door!

Daarnaast ben ik inmiddels gestart met een parttime baan bij een nieuwe werkgever, AevesBenefit. AevesBenefit is een inkoopdienstverlener voor Advies, Outsourcing, Werving & Selectie, Talentontwikkeling en Detachering. Ik begin als consultant en sluit aan binnen het team van juristen zodat ik mijn kennis van aanbestedingen en rechtenstudie kan combineren.

Ik ga dus voor nu nog niet terug in de schoonmaak-/ facilitaire wereld, maar blijf die branche altijd een warm hart toedragen. Wie weet in de toekomst.”

Over de toekomst gesproken. Wat wens je, vanuit jouw ervaring, voor de schoonmaakbranche?

“Ik wens dat de schoonmaakbranche zich nergens meer voor hoeft te excuseren. Dat de wereld ziet dat die branche er echt toe doet en zich realiseert dat alles knap lastig wordt zonder schoonmaak. Een week zonder directeur of manager is voor geen enkel bedrijf een probleem, maar als de schoonmaak er een week niet is, dan weet ik zeker dat diegene wordt gemist.

Ik denk overigens ook dat de schoonmaak daar zelf een rol mag en moet pakken. Claim je ruimte. Wanneer je er bij moet om je werk te doen, zeg dan nooit ‘sorry, mag ik er even bij?’. Jij doet iets waar een ander heel blij mee moet zijn, straal dat ook uit!”

Tot slot. Heb je nog een goede tip voor mensen die, net als jij, het roer om willen gooien?

“Wees niet bang en ga ervoor! Stel dat het niet lukt, dan ga je toch weer doen wat je daarvoor altijd al deed. Kiezen voor een studie zoals ik, of kiezen voor een andere baan of carrière is echt niet hetzelfde als bungee jumpen zonder elastiek. Je hebt jezelf met al je kennis en kunde altijd bij je.”


Natuurlijk willen we Cindy enorm bedanken dat ze haar verhaal met ons wilde delen.

Heeft het jou geïnspireerd om een oude droom of verwaterd voornemen weer nieuw leven in te blazen? We hopen het en vinden het leuk om van je te horen!