Een belangrijk onderdeel van een schoonmaakprogramma is de frequentie. Dit zegt simpelweg hoe vaak een bepaalde ruimte wordt schoongemaakt. In eerste instantie is dat natuurlijk belangrijk om een calculatie te kunnen maken. Je weet immers door de frequentie en de norm te combineren, hoeveel tijd je moet inplannen voor een specifieke ruimte.

Daarnaast geeft het duidelijkheid in de afspraken met je opdrachtgever, zodat ook de pandgebruikers weten wanneer en hoe vaak zij de schoonmaker kunnen verwachten. Dat scheelt een hoop vragen en misschien zelfs wel klachten!

Iedere ruimte heeft zijn eigen frequentie

Hoe vaak de schoonmaker een bepaalde taak uitvoert is natuurlijk afhankelijk van het soort ruimte en het gebruik ervan. Sommige ruimtes hoeven nu eenmaal niet iedere dag, of zelfs iedere week te worden gereinigd.

Je kunt je er waarschijnlijk wel iets bij voorstellen dat een trap van de begane grond naar de eerste etage vaker belopen wordt dan een trap van de 8ste naar de 9de etage. En dus vuiler is. De entree wordt dagelijks gebruikt door alle medewerkers en bezoekers. Maar een vergaderzaal misschien maar één keer in de week tijdens het afdelingsoverleg.

De beste frequentie voor een ruimte is dan ook afhankelijk van meerdere factoren. Onze tip is om deze dan ook vast te stellen in overleg met je opdrachtgever. Hij kan je voorzien van de juiste informatie over het gebruik van het pand.

In het calculatiemodel dat wij als Schoonmaak Nederland maakten gaan we uit van ongeveer zes verschillende frequenties. Maar er zijn heel veel smaken mogelijk.

Deze zes frequenties komen het meeste voor:
Frequentie Dat is dus  
12 Eén keer per maand Natuurlijk zijn er heel veel ruimtes die veel vaker gereinigd moeten worden, maar voor een berging of een werkkast is dit een prima frequentie.
52 Wekelijks En ookal zitten er in sommige jaren 53 weken, gemiddeld komen we uit op 52 weken per jaar.
104 Twee keer per week Denk aan een taak die je bijvoorbeeld iedere maandag en donderdag uitvoert. Of misschien wel op dinsdag en donderdag.
156 Drie dagen per week Er zit ook nog wat tussen. Dat is om de dag. Hierbij maak je de ene week 2 maal schoon en de andere week 3 maal.
255 Vijf dagen per week Maar je kunt eigenlijk ook bijna spreken van dagelijks, want in het weekend vindt vaak geen schoonmaak plaats. In ieder geval niet in een ‘standaard’ kantooromgeving.
365 Iedere dag In de praktijk zijn het een paar dagen minder, omdat er op feestdagen zoals 1ste Paasdag, Hemelvaart of Kerst bijna niet gewerkt wordt. Uiteraard is de zorg een uitzondering, omdat het daar heel normaal is om wel te werken op deze dagen.

Ebook op tablet te downloaden

Wil je meer informatie over het vaststellen van de beste schoonmaakfrequenties voor jouw klant of pand? Neem dan gerust contact met ons op; wij helpen je graag!

Heb je ons e-book ‘Leren Calculeren’ al gedownload?

Daarin lees je nog meer handige tips & tricks over het maken van de beste schoonmaakcalculatie!

Kijk snel op www.schoonmaaknederland.nl.