Als Schoonmaak Nederland gaan we graag in gesprek met verschillende professionals uit de branche. Zo spraken we onlangs met Edgar van Engelen. Edgar is al ruim dertig jaar werkzaam in de facilitaire- en schoonmaakbranche. Hij werkte onder andere als Facility Manager, was verantwoordelijk voor alles op het gebied van Kwaliteit Arbo en Milieu (KAM) bij een schoonmaakorganisatie en begeleidde diverse organisaties als Facilitair Adviseur.

In 2012 richtte Edgar zijn eigen bedrijf op, Clear4Clean. En op de vraag wat hij met zijn bedrijf precies doet zegt hij lachend: “Alles in de schoonmaak, behalve de uitvoering.”

Passie en praktijk

En dat ‘alles’ blijkt inderdaad zeer compleet. Bij Clear4Clean kunnen schoonmaaktoppers de basisopleiding schoonmaak volgen. Of een specialistische training in bijvoorbeeld vloeronderhoud. Maar ook zijn zij hèt adres voor bedrijven die op zoek zijn naar een expert voor het uitvoeren van een kwaliteits- of belevingsmeting in de schoonmaak. Daarnaast ondersteunt Clear4Clean organisaties bij de inschrijving van schoonmaakaanbestedingen. Heel divers dus. En wat Edgar heel belangrijk vindt is dat zijn aanbod altijd is afgestemd op de praktijk.

Dat Edgar die praktijkervaring met veel liefde en passie deelt om anderen te inspireren, blijkt ook uit het feit dat hij regelmatig columns schrijft voor Schoonmaakjournaal. Het zijn artikelen waarmee hij, naar eigen zeggen, mensen wil prikkelen en uitdagen om na te denken over diverse branche-gerelateerde onderwerpen en ontwikkelingen. Met een positieve insteek, want dat is hoe Edgar zelf ook in het leven staat.

Als je één van de belangrijkste ontwikkelingen moet noemen, die je in al die jaren schoonmaak hebt gezien, welke is dat dan?

Schoonmaak zonder chemie. Dat is toch wel een hele belangrijke. Denk dan bijvoorbeeld aan de microvezeltechniek, die inmiddels gelukkig breed omarmd en gebruikt wordt. En één van de trends, waarvan ik denk dat die zich de komende jaren verder zal gaan ontwikkelen, is schoonmaak op basis van bacteriën en enzymen. Zoals de VSR ze noemt: bacteriologische reinigingsmiddelen. Dit zijn schoonmaakmiddelen waar goede bacteriën aan zijn toegevoegd, die organische vervuiling afbreken tot voeding en er daardoor voor zouden zorgen dat de slechte (ongezonde of stinkende) bacteriën zich minder of niet meer kunnen vermeerderen. Daar zit -als je het mij vraagt- veel toekomstperspectief.

Zijn er ook ontwikkelingen in de branche die je zorgelijk vindt?

Zorgelijk is misschien een groot woord. Maar wat ik in ieder geval niet hoop, is dat de grote schoonmaakbedrijven steeds meer kleinere schoonmaakbedrijven blijven opslokken. Dat is zo zonde, want wat mij betreft zijn het juist die MKB-ers die de ruggengraat van de schoonmaakbranche zijn. Daar zitten de meeste mensen met echte passie en vakkennis. Het zijn die bedrijven waar het management ook echt weet hoe het is om met de voeten in de klei te staan en dat is zo enorm waardevol!

En nog iets. Ik zou het fijn vinden wanneer de positie van adviesbureaus in kwaliteitscontroles minder prominent wordt. Ik kom namelijk wel eens tegen dat een adviesbureau bewust stuurt op een onvoldoende beoordeling. Omdat dat indirect voor extra inkomsten zorgt. Nou, als je dan het woord zorgelijk wil gebruiken, dan is dat wel iets dat mij zorgen baart. Het uitgangspunt moet toch zijn om de kwaliteit van de schoonmaak te verbeteren. En niet om een extra factuurtje te kunnen sturen voor een her-meting.

Is er verder nog iets dat je wilt delen met Schoonmakend Nederland?

Oh, ik heb zoveel te vertellen over de schoonmaak, daar hebben we echt niet genoeg tijd voor. Maar wist je dat ik er een boek over heb geschreven? Het heet: “Welkom in de wereld die schoonmaak heet!”

En wil je daarna nog meer lezen van Edgar? Je vind zijn blogs op de website van Schoonmaakjournaal!  


Lezen we jouw verhaal hier binnenkort ook?

Wil jij anderen ook inspireren met jouw unieke verhaal? Heb een mooie of een leuke anekdote? Of wil je alle schoonmakers van Nederland een peptalk geven vanuit jouw ervaringen?

Laat het ons weten via info@schoonmaaknederland.nl en we nemen contact met je op!