De huidige collectieve arbeidsovereenkomst in het schoonmaak- en glazenwassersbedrijf geldt van 1 januari 2019 tot en met 30 juni 2021. In aanloop naar de nieuwe cao per 1 juli 2021, zouden de sociale partners FNV en CNV en werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland deze weken samenkomen om de onderhandelingen op te starten. Gezien de huidige situatie en crisis als gevolg van de coronapandemie hebben partijen besloten om de geldige cao te verlengen tot en met 31 december 2021. Daarmee worden de onderhandelingen naar het najaar verplaatst.

“Een prima keuze in deze bijzondere en voor veel schoonmaakondernemers moeilijke tijd”, reageert Maurice Rutgrink, voorzitter van SieV (Schoonmaken is een Vak). “De cao Schoonmaak bevat afspraken over gevoelige onderwerpen als loon, toeslagen, werktijden, vakantie en pensioen; door de coronacrisis liggen deze zaken nog gevoeliger. Het is zeker verstandig om de start van de onderhandelingen op te schorten en over de zomer te tillen; hopelijk hebben we dan beter zicht op onze economie en ons welzijn.”

De schoonmaakbranche is uitgegroeid tot een van de grootste werkgevers in Nederland. Maurice: “We zijn daardoor een voorbeeld voor vele branches. Laten we dat voorbeeld vooral blijven, in positieve zin, en ons de komende maanden blijven focussen op het cruciale hygiënevraagstuk, samen met onze medewerkers.”

De schoonmaak-cao regelt de arbeidsvoorwaarden voor onder meer schoonmakers, glazenwassers, gevelreinigers en medewerkers (specialistische) reiniging.