De jury van de Golden Service Awards (GSA) heeft tijdens een feestavond donderdag 28 november de winnaars bekendgemaakt. Henriette Wenting is Schoonmaker van het Jaar 2019, Evelyn Kolkman is Leidinggevende van het Jaar en het Schoonmaakteam van het Jaar bevindt zich bij NH Amsterdam Schiphol Airport. 

De Golden Service Awards hebben een helder doel: een stevige bijdrage leveren aan de kwaliteit en trots in de schoonmaaksector. Daarbij hoort het werken aan het bevorderen van de zichtbaarheid en de uitstraling van schoonmaak. Dat doet de GSA door het uitreiken van drie prijzen: Schoonmaker van het Jaar 2019, Leidinggevende van het Jaar en het Schoonmaakteam van het Jaar. De verkiezing wordt georganiseerd vanuit Service Management, het grootste platform over professionele schoonmaak.    

Schoonmaker van het Jaar 2019 

Henriette Wenting Asito Woonplaats: Wehl
Object: Graafschap College in Doetinchem

Henriette is een bekend gezicht voor alle docenten en leerlingen van het Graafschap College. Iedereen kent haar. Niet alleen omdat ze er al 15 jaar schoonmaakt, maar juist ook omdat ze zo veel meer doet. Henriette blijft open staan voor nieuwe dingen. Altijd. Haar meest recente uitdaging is het begeleiden van leerlingen die een mbo-opleiding doen voor facilitair medewerker. Henriette is van vele markten thuis. Van dagelijkse schoonmaak tot vloeren schrobben, Henriette doet het. De jury: “Ze is een onmisbare spil in de dienstverlening. Ze gaat zelfs op voet van gelijkheid om met de afvaardiging van de Raad van Bestuur. En ze is stralend blij met haar functie.”   

Leidinggevende in de schoonmaak 

Evelyn Kolkman SMB Willems Woonplaats: Elst
Object: Standplaats Arnhem, werkzaam voor diverse objecten in Gelderland-Zuid

Evelyn geeft leiding aan schoonmaakmedewerkers op maar liefst 78 locaties. Medewerkers geven aan dat Evelyn altijd een luisterend oor biedt en voor ze klaarstaat wanneer dat nodig is. Ondanks de grootte van haar team is zij in staat om elke medewerker persoonlijke aandacht te geven. “Ze is niet alleen een goede leidinggevende, maar ook een fijn persoon om mee samen te werken”, zegt één van haar medewerkers. De jury: “Deze dame maakt het verschil voor haar schoonmaakorganisatie, voor vele klanten en natuurlijk voor haar team van 50 medewerkers. Zij is als rayonmanager een voorbeeld waar menig schoonmaakbedrijf er zoveel mogelijk van zou willen klonen. Zij straalt in hart en ziel uit dat schoonmaak mensenwerk is.” 

Schoonmaakteam van het Jaar 2019

NH Amsterdam Schiphol Airport
Gom Schoonhouden 

Locatie: Hoofddorp

Dit team werd eerder al uitgeroepen tot team van het jaar bij de awards van Gom zelf. Bij die verkiezing nomineren opdrachtgevers. Het team zorgt voor een fijne werksfeer. De medewerkers zijn flexibel en ze zijn bereid om elkaar te helpen op de werkvloer. De teamleden zijn zeer gastvrij naar de gasten van het hotel toe, maar werken ook nauw samen met het hotel. Door goede onderlinge communicatie weten ze precies wat hen te doen staat. De hotel director Mike: “Ze zien het belang van een hoge tevredenheid van de gasten. Het team ziet dit ook als hun verantwoordelijkheid. Er heerst een echte teamspirit.” De jury voegt daaraan toe: “In de aanmelding staat dat ze samenwerken, elkaar helpen. Bij het jurybezoek op locatie voelden we dat gelijk. Dit is echt een mooi team. De medewerkers staat voor elkaar in. De trots overheerst, ook bij de opdrachtgever. Wat ze doen, doen ze vol positiviteit. Het zegt wel wat dat vanuit dit team verschillende mensen zijn doorgegroeid binnen Gom.” 

Fotograaf: Rogier Bos