Glenn Timmer werkt als Sales Consultant bij Asito en is eind 2020 gekozen tot Young Sales Professional van Oost-Nederland. Een prachtige titel, maar uiteindelijk gaat Glenn er natuurlijk voor om ook winnaar te worden van de landelijke verkiezing. Op 4 maart van dit jaar wordt namelijk bekend gemaakt of Glenn zich de beste Young Sales Professional van Nederland mag noemen.

Als Schoonmaak Nederland vinden wij het natuurlijk super dat de schoonmaakbranche wordt vertegenwoordigd in deze verkiezing. Alhoewel het natuurlijk niet gaat om wát je verkoopt, maar om waaróm je dat doet.

En dat is voor Glenn glashelder.

Glenn vertelt…

“De toegevoegde waarde die wij leveren voor de klant is enorm groot. Net als de directe impact op het welbevinden van mensen. In een onderwijsomgeving draag je bij aan een opgeruimde leer- en werkomgeving wat ten goede komt van studieprestaties. Die toegevoegde waarde leveren wij in alle branches, maar helemaal binnen de curatieve zorg waar ik zelf actief ben. Daar dragen wij bijvoorbeeld direct bij aan de veiligheid binnen een ziekenhuis.

Glenn Timmer

Ik heb er dan ook, vanuit die overtuiging dat we als schoonmaakbedrijf heel veel waarde kunnen leveren aan onze klanten, heel bewust voor gekozen om te gaan werken in deze branche.

Bovendien kunnen we, door actief mee te denken in het proces, in sommige gevallen zelfs bijdragen aan betere en efficiëntere zorg. Neem als voorbeeld de schoonmaak van operatiekamers. Momenteel gaat het zo dat onze schoonmakers worden opgeroepen nadat de operatie al lang en breed is afgerond. Stel nu dat de chirurg bijvoorbeeld 10 minuten voordat hij klaar is met de operatie op een knop drukt. Ons team kan dan al klaar staan wanneer de patiënt de o.k. uit wordt gereden en direct aan de slag. Dat bespaart heel veel tijd, waardoor er meer operaties op een dag kunnen worden uitgevoerd. Het moet natuurlijk worden bekeken of dit soort initiatieven in de praktijk ook echt werken, maar het is één van de ideeën die we met onze klanten bespreken. Dat meedenken wordt heel erg gewaardeerd.

De klant is overigens niet de enige aan wie we maatwerk willen bieden. Binnen ons bedrijf zijn we er ook heel bewust mee bezig dat we de juiste man (of vrouw natuurlijk) op de juiste plek zetten. Iemand die vooral goed presteert bij een hele strikte structuur en regelmaat, die niet graag gestoord wordt in zijn routine, plannen we graag in op de schoonmaak van de operatiekamers. Ben je daarentegen juist het liefste onder de mensen en heb je een stevige, sociale persoonlijkheid? Dan kan je waarschijnlijk goed werken op plaatsen waar je veel in contact komt met patiënten en bezoekers. Als we op die manier iedereen in zijn kracht zetten, hebben we zowel een tevreden klant als een tevreden medewerker.”

Vertel eens over de verkiezing tot Young Sales Professional

“Ik werd genomineerd door mijn Asito collega’s. In een persoonlijke pitch voor de jury heb ik mezelf geïntroduceerd èn verteld waarom ik denk dat ik de titel verdiende. Van daaruit mocht ik door naar de finale, waarin ik het opnam tegen twee andere salesprofessionals uit de regio. Nadat we alle drie voor de jury en voor een online publiek nogmaals onze pitch hadden gehouden en vragen hadden beantwoord, kwam het verlossende oordeel. Ik werd unaniem tot winnaar gekozen.”

Uiteindelijk heb ik dus een plaats bemachtigd in de landelijke finale waar ik, in een vergelijkbare setting, de strijd aan ga met twee andere kandidaten die uit de regionale rondes zijn overgebleven. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat*. Maar tot nu toe vind ik het alleen al heel gaaf om mee te doen. Ik leer er enorm veel van, want om in iedere ronde mijn verhaal goed te kunnen vertellen ben ik continu aan het reflecteren. Wennen hoor, maar zo waardevol.”

Wat vind je eigenlijk het mooiste aan de branche?

“De diversiteit in mensen waar ik mee mag werken, en hun drive, vind ik het allermooiste.

Mijn carrière in de schoonmaak startte in de specialistische reiniging. Daar werd mijn interesse gewekt om verdere stages te gaan lopen in de schoonmaakbranche. In mijn tweede stage kreeg ik een collega die oorspronkelijk niet uit Nederland kwam, maar die gevlucht was uit een oorlogsgebied. Tot op de dag van vandaag is mij het meest bijgebleven dat altijd, dag in dag uit, vrolijk op zijn werk kwam. Dat terwijl hij zich echt kapot werkte om niet alleen zelf te kunnen rondkomen, maar ook om de familie in zijn geboorteland een beter leven te geven.

Ik heb met eigen ogen gezien hoeveel verschillende ambities en drijfveren er in de diverse mensen zitten. Bovendien wordt Asito onder andere gewaardeerd om de echte aandacht die zij hebben voor de mensen die er werken. Ik ben er van overtuigd dat we in de schoonmaak in staat zijn om heel veel kwetsbare mensen in onze maatschappij een baan te geven.

Dat is toch mooi! Ik ben dan ook heel trots dat ik daar een bijdrage aan kan leveren.”

Is er iets dat je heeft verbaasd in je werk?

“Ja. De manier waarop mensen neerbuigend kunnen doen over schoonmaak. Alsof het minderwaardig werk is. Terwijl ik zelf aan den lijve heb ondervonden dat het echt een vak is, waar je veel kennis voor nodig hebt. Het hele traject, vanaf het doorgronden van de klantvraag, tot aan het inzetten van de juisten materialen en middelen en het aansturen van de mensen, is echt complex. En dat niet alleen, want ook bij het daadwerkelijke schoonmaken zelf komt veel kijken. Denk aan de schoonmaak van een operatiekamer of het optreden bij een MRSA besmetting.

Sinds de coronacrisis is er wel meer waardering voor de schoonmaakmedewerkers gekomen hoor, vooral doordat schoonmaak is erkend als één van de cruciale beroepsgroepen. Dat is een mooie ontwikkeling en ik ben er van overtuigd dat binnen de zorgwereld wel zo blijft. Maar de kans is groot dat dit besef in andere branches gaat verslappen. Daarom is het goed dat we er alert op blijven en dat we de zichtbaarheid van de schoonmaak als aandachtspunt houden en onze oprechte waardering blijven uiten. Een schouderklopje of een vriendelijke goedemorgen.”

Wat hoop je in de toekomst te zien in de branche?

“Ik hoop oprecht dat de samenwerking met opdrachtgevers zich ontwikkelt tot een echt en gelijkwaardig partnership. Vaak praten we er wel over, maar uiteindelijk komt het er vaak toch op neer dat we aan het begin van de samenwerking om tafel zitten met een contract met bijbehorende algemene voorwaarden en eventuele boeteclausules. Contracten waarbij het meeste risico dus ligt bij het schoonmaakbedrijf.

Ik zie uit naar de tijd dat het contract vooral gaat over gezamenlijke doelen en over hoe je met elkaar omgaat. Het wordt tijd dat ook intermediairs in de schoonmaakwereld daar meer over na gaan denken. We komen nog vaak vragen tegen over wat we doen als de kwaliteit niet gehaald wordt of als het op ander vlak niet goed gaat. Natuurlijk mag je scherp zijn op de afspraken, maar vergeet nooit te kijken naar de andere kant.

Een leuk voorbeeld daarvan is trouwens de inschrijving die wij een tijdje geleden deden op een aanbesteding van een scholengemeenschap. Zij stelden de vraag wat we zouden doen als de kwaliteit niet gehaald werd. Wij hebben op onze beurt uitgebreid omschreven wat we zouden doen als de kwaliteit wél gehaald werd en bedachten een bonussysteem voor de schoonmaakmedewerkers. Die opdracht hebben we natuurlijk binnengehaald!

Ik denk dat we als branche heel veel waarde hebben te geven. Ik zal me er in ieder geval met veel plezier en passie voor inzetten om vanuit een positieve insteek altijd te kijken naar wat er wel kan. Daarnaast hoop ik op blijvende, oprechte waardering voor onze schoonmaakkrachten. Want met hen maken wij elke dag het verschil.

Voor de wedstrijd Young Sales Professional van het jaar sta ik op het podium, maar zij verdienen het des te meer!

*Update: Op 4 maart 2021 presenteerde Glenn zich opnieuw tijdens de finale en sleepte hij de titel van Young Sales Professional 2020 binnen. Van harte gefeliciteerd Glenn!


Wij bedanken Glenn voor zijn verhaal. Het is inspirerend om meer te leren over zijn positieve kijk op de schoonmaakbranche. Natuurlijk wensen wij hem heel veel succes in de finale voor de titel van de beste Young Sales Professional van Nederland. Wat ons betreft heeft hij die dik verdiend!