Eind november werd bekend gemaakt dat Henriette Wenting de titel schoonmaker van het jaar 2019 had gewonnen.

Op de website van de Golden Service Awards stond beschreven:

Henriette is een bekend gezicht voor alle docenten en leerlingen van het Graafschap College. Iedereen kent haar. Niet alleen omdat ze er al 15 jaar schoonmaakt, maar juist ook omdat ze zo veel meer doet. Henriette blijft open staan voor nieuwe dingen. Altijd. Haar meest recente uitdaging is het begeleiden van leerlingen die een mbo-opleiding doen voor facilitair medewerker. Henriette is van vele markten thuis. Van dagelijkse schoonmaak tot vloeren schrobben, Henriette doet het. De jury: “Ze is een onmisbare spil in de dienstverlening. Ze gaat zelfs op voet van gelijkheid om met de afvaardiging van de Raad van Bestuur. En ze is stralend blij met haar functie.”

Een mooie opsomming die ons nieuwsgierig maakte naar het verhaal van deze Wehlse dame. Dus we klommen in de telefoon en spraken met Henriette over haar werk in de schoonmaakbranche en het winnen van de GSA voor beste schoonmaker 2019.

Henriëtte vertelt…

Ik werk al 33 jaar bij Asito. Best lang hè, maar ik heb het altijd een hele fijne werkgever gevonden. Als er ook maar iets is dat me dwars zit, ik kan altijd bij ze terecht en alles is bespreekbaar.

Voordat ik voor Asito ging werken heb ik heel even voor een ander schoonmaakbedrijf gewerkt. Toen dat bedrijf failliet ging kwam Asito er voor in de plaats. Toentertijd werkte ik nog op de vliegbasis Soesterberg. Dat heb ik ruim 13 jaar gedaan en het was echt een mooie tijd. De sfeer die heerste op zo’n vliegbasis. Al die militairen. Het was een hele andere wereld, net Amerika in het klein haha.

Een warme maaltijd voor drie gulden

Soesterberg was voor mij best wel een stuk reizen, maar dat heb ik nooit erg gevonden. Je kon daar toentertijd nog voor drie gulden een warme maaltijd kopen. Dus ik bleef ik na werktijd eten en als ik thuis kwam rond een uur of zes, dan was ik ook klaar. Helemaal prima dus!

Na de sluiting van de vliegbasis in 2008 ben ik eigenlijk vanzelfsprekend bij Asito gebleven. In eerste instantie werkte ik op een aantal verschillende pandjes. Op een begeven moment kwam daar het Graafschap College in Doetinchem bij en daar werk ik nu, bijna 15 jaar later, nog steeds met heel veel plezier.

Ik ben meewerkend voorvrouw en stuur ongeveer 15 collega’s aan. Ze hebben me wel eens gevraagd of ik objectleider wil worden, maar daar heb ik voor bedankt. Ik ben helemaal op mijn plek hier als voorvrouw. De afwisseling in het werk is het leukste van het vak. Naast het reguliere schoonmaakwerk zet ik bijvoorbeeld ook nog wel eens een vloer in de was en dat vind ik eigenlijk het allerleukste om te doen. (alhoewel ik die zware machines niet meer zo makkelijk in de auto til als vroeger; dat mogen de sterke jonge kerels nu voor me doen.)

Vertel eens over je prijs. Wat heeft ervoor gezorgd dat jij de titel ‘schoonmaker van het jaar’ hebt gewonnen?

Ja, het is misschien heel raar, maar ik heb de hele tijd het gevoel gehad dat ik zou gaan winnen.

Binnen Asito waren er een soort voorrondes en vanaf het moment dat ik wist dat ik daar doorheen was, heb ik mijn zinnen er ook echt op gezet om die award mee naar huis te nemen. Het werd heel serieus aangepakt hoor. Iemand van de jury kwam langs op het object en stelde me allerlei vragen over mijn werk. Ook hebben ze met de contactpersoon van het Graafschap College gesproken en hem gevraagd om zijn mening over mij. Het is dus niet zomaar dat ik gewonnen heb en daar ben ik echt wel heel erg trots op.

De award, een glazen plaat op een sokkeltje met mijn naam erin gegraveerd, staat op mijn bureau. Ik kan er dus af en toe nog even van genieten. De reacties in de weken na de uitreiking waren sowieso echt super leuk. Heel veel mensen hebben me gefeliciteerd. Ik werd geïnterviewd en gefotografeerd. Ja, het is echt een hele leuke ervaring en bovendien weet ik nu gelijk hoe mensen over me denken.

Een cursus leidinggevende? Nee, bedankt.

Ik heb trouwens ook een cursus van SVS gewonnen; dat hoorde bij de prijs. Toevallig ben ik afgelopen week gestart met de opleiding DKS+. Als ik dat heb gehaald dan kan ik controles lopen en kan ik met mijn collega’s nog beter werken aan de kwaliteit van de schoonmaak die we leveren bij onze klant. Eén van mijn collega’s had wel verwacht dat ik voor een cursus leidinggeven zou kiezen, maar ik heb helemaal niet de drang om hoger in die boom te komen. Vooral als ik zie wat er in de loop der jaren aan administratie is bijgekomen; daar word ik helemaal niet gelukkig van. Laat mij maar lekker doen wat ik nu doe.

Welke situatie is je in al die jaren schoonmaak het meeste bij gebleven? 

Het wedstrijdje snoerrollen op de vliegbasis! Dat was in de tijd dat we de eerste stofzuigers kregen waarvan het snoer automatisch op kon rollen. Eén van de militairen vond dat zo geweldig dat hij zijn stopwatch erbij pakte en er een heuse wedstrijd van maakte wie het snelste zijn snoer kon laten oprollen. We hebben heel hard gelachen met zijn allen.

Heb je nog een ‘gouden tip’ voor andere schoonmakers?

Het zijn echt het soort momenten zoals met de snoerrolwedstrijd, die heel belangrijk zijn. De beste tip die ik mijn collega-schoonmakers kan geven is dan ook dat ze lol moeten maken in hun werk. Iedereen heeft wel eens een dag mindere dag, dat kan, maar naast hard werken en aanpakken moet je zoveel mogelijk plezier met elkaar maken.

Zeg elkaar goedemorgen, wees positief en straal dat uit. Dan maak je anderen ook blij en werk je het fijnste.

We willen Henriette heel erg bedanken voor het leuke interview! Met haar positieve instelling en goede humeur is ze goud waard bent voor haar werkgever en klant. Die award heeft ze dan wat ons betreft dik verdiend!


Werk jij in of met de schoonmaakbranche en vind je het leuk om jouw visie of verhaal te delen? Schoonmaak Nederland gaat voor de verbinding van alle professionals in de branche en is altijd op zoek naar inspirerende verhalen, gouden tips of opmerkelijke trends. Alles voor de beste schoonmaak. Neem contact met ons op en wie weet lezen we jouw verhaal hier binnenkort ook!