Michel van den Berg

Michel van den Berg startte zo’n 25 jaar geleden als rayonleider in de schoonmaak en ontwikkelde zich tot Business Unit Directeur bij schoonmaakbedrijf Gom. Bijna tegelijk met het moment dat Nederland in lockdown ging vanwege de Corona uitbraak nam hij na al die jaren afscheid van zijn Gom-collega’s.

“Ik had net twee dagen daarvoor Gom uitgezwaaid, maar toen op 15 maart 2020 die heftige Corona-maatregelen werden aangekondigd hing ik alweer met ze aan de telefoon. Dit had ook grote impact op ‘mijn’ branche en ‘mijn’ mensen. Alleen besefte ik al snel dat het niet meer mijn pakkie an was. Ik had al afscheid genomen.”

Een half jaar later spreken wij Michel over zijn ervaringen in al die jaren dat hij actief was in de schoonmaakbranche. En over zijn beslissing om uit die branche te stappen.

Michel vertelt…

Ze zeggen dat je niet kiest voor de schoonmaakbranche, maar dat je er in rolt. En ik denk dat dat inderdaad klopt. Alhoewel mijn vader ook al in de schoonmaak werkte betekende dat natuurlijk niet persé dat ik dat ook zou gaan doen.

Totdat ik na mijn schooltijd een baantje zocht en een uitzendbureau mij aan het werk wilde zetten bij een schoonmaakbedrijf bij ons in de regio. Uiteindelijk heb ik dat zelf geregeld, want die gasten van dat bedrijf kende ik zelf ook wel, dus daar had ik het uitzendbureau niet voor nodig. En zo rolde ik er dus voor het eerst in.

Nadat ik mijn opleiding Facility Management had afgerond (toen heette dat trouwens nog Toegepaste Huishoudwetenschappen) en mijn militaire dienstplicht had vervuld ging ik aan de slag bij de Gemeente Rotterdam als coördinator Schoonmaak.

Binnen de afdeling werd ik verantwoordelijk voor het contact met schoonmaakbedrijven. Al snel had ik het idee dat ik als opdrachtgever bezig was om de schoonmaakbedrijven te vertellen hoe ze hun zaken beter konden organiseren. Toen heb ik besloten de overstap te maken naar de andere kant van de tafel en startte ik als Rayonleider bij ISS.

Onnodig complex

In al die jaren heb ik natuurlijk meegemaakt hoe de branche zich ontwikkelde. De laatste twee jaar was ik nauw betrokken bij de transitie waarbij ons bedrijf zich compleet toelegde om sectorgericht te gaan schoonmaken.

‘Mijn sector’ was onderwijs en we droomden ervan dat wij als schoonmakers onderdeel konden zijn van de oplossing voor het docententekort. Onze gedachte was dat hygiëne en schoonmaak (denk aan desinfectiezuilen, extra schoonmaak van contactoppervlakken, enz.) bij zouden dragen aan minder ziekteverzuim in het griepseizoen en dus minder zieke leraren.

We hebben veel onderzoek gedaan en gesproken met allerlei experts op het gebied van infectiepreventie. Toen de corona-uitbraak kwam wisten wij dus al heel veel over hoe je als schoonmaakbedrijf het beste omgaat met een virus. Maar zoals eerder al gezegd. Toen had ik al afscheid genomen.

Waarom eigenlijk? Ik zeg wel vaker: ‘de rek was eruit’. Na 22 jaar Gom merkte ik dat ik niet meer mee wilde in alle veranderingen. Sommige dingen vond ik onnodig complex geworden en ook had ik niet de juiste oplossing om de nadelen van onze sectorgerichte aanpak goed te managen. Op die manier worden de nadelen groter dan het voordeel en dat wil je immers niet.. Tijd voor wat anders dus. Maar wat?

“Leidinggeven alsof je een feest geeft”

Ik las laatst een artikel met als titel “Leidinggeven alsof je een feest geeft”. Daarmee bedoelt men dat je als leidinggevende als het ware een gastheer bent voor je medewerkers. Jij faciliteert (doet de boodschappen en hangt de slingers op), maar of het feest een succes wordt is ook de verantwoordelijkheid van de gasten.

Dat is mijn stijl. Dat is de manier waarop ik mijn rol als leidinggevende zie. Faciliterend, met aandacht voor de persoon en ieders individuele behoeften. Die meneer of mevrouw die ‘s ochtends vroeg, als de rest van Nederland nog grotendeels  slaapt, opstaat om een pand schoon te maken. Daar gaat het om. Die heer of dame moet zingeving ervaren van zijn werk,  maar ook plezier hebben en waardering krijgen.

Ik geloof er oprecht in dat mensen die plezier hebben veel beter functioneren en minder snel ziek worden. Door de decentralisatie van mijn werkgebied kon ik daar veel minder op focussen dat vond ik enorm jammer. Maar het is wel iets dat ik meeneem in mijn volgende baan.

Wat die baan dan is? Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik echt wil. Aan de ene kant denk ik aan iets totaal anders dan de schoonmaakbranche. Ik heb bijvoorbeeld een hele grote passie voor de wereld van de ‘HiFi’. Het is fantastisch om bezig te zijn met mooie muziek en perfecte afstelling van apparatuur voor het beste geluid. Misschien ga ik me daar wel verder in verdiepen en onderzoeken of er een carrière voor me is weggelegd. Een andere liefhebberij is wielrennen maar dat zal absoluut een liefhebberij blijven ……….

Maar ik heb er ook aan gedacht me te richten op het overdragen van mijn kennis aan een volgende generatie, dus misschien vind je me over een jaar wel voor de klas in het middelbaar beroepsonderwijs. Alles is mogelijk.

Het lijkt me in ieder geval heel gaaf mijn ervaring te gebruiken om mensen blij te maken. Ik heb altijd met plezier gekeken naar de beroepen waar zie iets doen waar iemand blij van wordt. Bijvoorbeeld een wasmachinemonteur kan een klant 2 dagen laten wachten. En nadat hij de machine eindelijk heeft gemaakt, dan is de klant nog blij ook. De schoonmaak is probleem-georiënteerd, een klant laten wachten is not done en de eisen zijn zo enorm hoog. Zelfs als we ons werk goed doen zijn opdrachtgevers  nog steeds niet altijd  blij. Dat zou ik wel eens anders willen ervaren.

Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?

Ja, ik heb het al gezegd, maar wil het nog eens benadrukken. Vergeet nooit dat het de mensen zijn die het doen. In al mijn jaren in de schoonmaakbranche heb ik eigenlijk geen noemenswaardige ontwikkelingen of innovaties gezien na de microvezeltechniek, geen echte game changers. Alle bedrijven kunnen wel heel mooi vertellen over bijvoorbeeld robotisering en sensorsing. En begrijp me niet verkeerd, daar zitten hele mooie en potentievolle ontwikkelingen tussen. Maar uiteindelijk is het niet die robot, die sensor of  ik als leidinggevende met m’n jasje en m’n dasje die gemist wordt als we er niet zijn. Het is die schoonmaker!

Bedankt!

Wij danken Michel heel hartelijk voor zijn openheid en het hele leuke gesprek dat we met hem hadden. Natuurlijk wensen we hem veel plezier en succes met iedere nieuwe stap die hij gaat nemen in zijn carrière.

Wil jij eens jouw blik op de branche, het werk of jouw bijzondere baan binnen de schoonmaak met ons delen? Neem gerust contact met ons op.