Al een tijdje volgen wij het instagram-account van Miranda Broos.

Onder de naam ‘Dutch Trainrunner’ neemt Miranda haar volgers mee in haar werk als schoonmaakster in de trein.

‘Geen dag is hetzelfde en die afwisseling vind ik superleuk’, vertelt Miranda ons als we met haar bellen. Het is 9 uur ’s ochtends en dus vlak voordat ze naar bed gaat, want Miranda werkt altijd ’s nachts.

Hoe lang doe je dit werk al?

Ik werk nu een jaar in de nachtdienst, maar ik werk al veel langer in de schoonmaak hoor. Al vanaf mijn 16e.

Ik heb wel even een kort uitstapje gemaakt naar een andere baan, maar ben uiteindelijk toch weer terug gekomen in de schoonmaak.

Bij Hago Rail Services maakte ik eerst treinen schoon in de dagdienst, maar nu dus al een jaar ’s nachts en dat bevalt me prima. Ik ben geen ochtendmens, dus de nachtelijke uren zijn perfect voor mij!

Foto door Miranda Broos

Wat is het allerleukste aan je werk?

Vooral de afwisseling in het werk vind ik leuk. Ik heb op allerlei locaties schoonmaakwerk gedaan, van scholen tot kantoren, maar op de trein vind ik het eigenlijk het allerleukste. Het is natuurlijk in de eerste plaats een hele bijzondere omgeving.

Daarnaast maken de mensen waarmee ik werk het ook echt compleet. We hebben een top-team. Ieder van ons krijgt aan het begin van de dienst een eigen taak. De prullenbakken worden geleegd, de trein wordt geveegd, gedweild, enz. Ook maken we de toiletten schoon en zorgen we dat het water is bijgevuld. Zo zorgen we samen dat de reizigers de volgende ochtend weer in een trein stappen die keurig netjes schoon is.

Is je werk erg veranderd in deze tijd?

Natuurlijk merk ik ook dat we met de coronacrisis te maken hebben. Zo hebben geen vast rooster meer en zijn sommige van mijn collega’s zijn elders geplaatst, omdat er minder treinen waren die schoongemaakt moesten worden. Als het rustiger is, is het trouwens ook minder vies in de trein.

Maar je merkt nu dat het weer wat drukker wordt. Vooral op de trajecten naar de grote steden. Daar  moet de politie er gewoon af en toe aan te pas komen, omdat mensen zich niet houden aan de afspraken.

Toen de uitbraak van corona er net was vond ik het wel even spannend hoor. Maar mijn werk in de nachtdienst is er eigenlijk niet echt door veranderd. Hier en daar vind ik een afgedankt plastic handschoentje of mondkapje.

Mijn collega’s die overdag de treinen schoonmaken hebben wel de nodige aanpassingen moeten doorvoeren en merken er dus meer van in hun dagelijkse werk.

Vertel eens over je Instagram account.

Ja, daar kennen jullie me van hè. Nou, ik heb twee hobby’s Hardlopen en foto’s maken.

Ik heb al vijf keer de 10km hard gelopen in Roosendaal, maar het hardlopen schiet er de laatste tijd een beetje bij in. Foto’s maken lukt altijd en kan ik zelfs mooi combineren met mijn werk.

En zo ben ik op het idee gekomen om een insta account aan te maken. Twee eigenlijk, want ik beheer @dutchtrainrunner èn @hagorailservices; in totaal zijn dat meer dan 1500 volgers. Op allebei de accounts zet ik foto’s over hoe mijn werk als schoonmaakster in de trein er aan toe gaat en wat mij bezig houd.

Ik deel grappige dingen die mensen hebben achter gelaten in de trein of ‘gewoon’ een plaatje van een pas gedweild treinstel. Af en toe plaats ik ook selfie of een foto van het stationsgebouw.

Het is vooral leuk om opvallende dingen te fotograferen en daar een passende tekst bij te verzinnen.

Zo vond ik een keer zo’n rode satijnen blinddoek, waarop stond ‘Be Naughty’ en dan vraag ik me wel af wie dat verloren is. De eigenaar heeft zicht overigens nooit gemeld bij de afdeling gevonden voorwerpen hahaha.

Wil je nog iets delen met je collega schoonmakers?

Ik ben trots op jullie allemaal! Hou vol, blijf het goede werk doen wat je doet en pas goed op jezelf.

En lach iedere dag dat maakt de dag ook aangenamer.


Wij bedanken Miranda natuurlijk heel erg voor het inkijkje in haar werk als schoonmaakster in de trein. We hopen dat ze veel andere schoonmaakhelden in Nederland blijft inspireren met haar instagram account.

Samen gaan we voor de beste schoonmaak!