Tijdens de feestelijke uitreiking van de Golden Service Awards op 13 december werden de winnaars van Schoonmaker van het Jaar 2018 bekendgemaakt. Voor Nederland kwam Sandy Varion uit Maastricht, werkzaam bij Envida Proper, als beste uit de bus. Hasan Saglam uit Sint-Joost-ten-Node, werkzaam bij Gom Fleet Services, sleepte de Belgische titel in de wacht.

De afgelopen maanden hadden de leden van de jury de moeilijke taak om te beslissen welke schoonmaaktoppers absoluut de titel Schoonmaker van het Jaar 2018 verdienen. Uit alle inzendingen werden eerst tien Nederlandse en tien Belgische finalisten gekozen aan de hand van criteria als inzet, betrokkenheid, motivatie, opleiding, ervaring en kennis(overdracht). Daarna gingen de juryleden op bezoek bij alle halve finalisten. Aan de hand van dit bezoek, de gesprekken en uiteraard met de criteria in het achterhoofd, werden uiteindelijk de tien finalisten gekozen. Al snel werd duidelijk dat Sandy en Hasan met kop en schouders boven de rest uitstaken. De juryleden waren niets dan lovend over deze terechte winnaars.

Schoonmaker van het Jaar Nederland: Sandy Varion

De 46-jarige Sandy uit Maastricht werkt in het zorgcentrum Beukeloord in Meerssen voor schoonmaakbedrijf Envida Proper. De cliënten waar Sandy dagelijks mee te maken krijgt op haar werk leiden onder meer aan (zware) dementie of autisme. Maar Sandy weet hier feilloos mee om te gaan, zo ondervond de jury. “Sandy beheerst de omgang met mensen met dementie of autisme en ze weet conflict vermijdend te communiceren, wat heel goed aansluit bij de doelgroep,” zo vertelde het jurylid na het werkbezoek. Als illustrerend voorbeeld werd genoemd dat de zwaar dementerende cliënten tegen de verpleegkundige zeggen: ‘Let op, Sandy komt zo, dus niet knoeien met de hagelslag.’ Sandy’s leidinggevenden én de zorg onderstrepen dan ook haar vakkundigheid en haar servicegerichtheid naar alle partijen. “Ik vind deze dame uitmuntend in haar werk en in haar zijn. Het contact dat zij maakt met cliënten, leiding, zorgcollega’s is absoluut bijzonder. Sandy is een ambassadrice van het vakgebied. Met eigen ogen en oren kon ik meemaken wat voor een verschil deze dame maakt. Zij biedt cliënten veel rust, reinheid en gezelligheid. Ze is zó gek op die mensen, ze werkt met hart en ziel in dit team,” luidde de lovende beoordeling van de jury.

Schoonmaker van het Jaar België: Hasan Saglam

Hasan Saglam, voor zijn omgeving beter bekend als Sam, uit Sint-Joost-ten-Node is lid van de mobiele ploeg van Gom Fleet Services. “De klant laat duidelijk weten dat zij volledig gerust zijn zodra Sam naar hen toe komt en ze laten het bedrijfskapitaal -Aston Martins van meer dan 200.000 euro- met volledig vertrouwen over aan Sam,” klinkt het vanuit de jury na het werkbezoek. Dat vertrouwen is niet zo gek, gezien het feit dat de zeer ervaren Sam beschikt over talloze vakdiploma’s. Zo volgde hij trainingen in hoogtewerkers, glazenwassen, gevelreiniging, het reinigen van hybride en elektrische wagens en veiligheid. Verschillende opdrachtgevers hebben Sam al gevraagd om vast bij hen op locatie te komen werken, maar “hij blijft liever mobiel.” Zowel de opdrachtgever, als de werkgever én de jury waren al enorm lovend over het werk van Sam, maar na zijn bijzondere verhaal, was meteen duidelijk dat hij de titel verdiende: “Naast het gegeven dat deze man een echte vakman is, vertelde hij plots het verhaal hoe hij een paar collega’s geselecteerd heeft om na de aanslag van 22 maart 2016 in Brussels Airport,  samen de schoonmaak van de vertrekhal uit te voeren. Zodat ze zijn collega’s die daar normaal werkten, konden aflossen en vervangen. De dingen die hij gezien heeft en daar moest ‘opkuisen’ hebben hem geraakt, maar zijn hulp kwam uit zijn hart. Indrukwekkend,” aldus de jury.

Fotograaf: Bert Jansen