Als reactie op onze oproep aan schoonmaakprofessionals om met Schoonmaak Nederland in gesprek te gaan, plaatste Marieke Steltenpool een hele duidelijke oproep.

Schoonmaakmedewerkers in de zorg, hou je aan de regels ten aanzien van handhygiëne en het correct toepassen van het gebruik van handschoenen. Dit gaat nu nog te vaak mis!

Wij namen contact op met Marieke, want uiteraard waren we nieuwsgierig naar haar verhaal.


Marieke werkt bij Gom Zorg en kent de schoonmaak binnen deze specifieke branche als geen ander. De afgelopen 20 jaar heeft zij binnen de schoonmaak in ziekenhuizen gewerkt en daar een ruime expertise in opgebouwd. Inmiddels geeft ze ook in-company trainingen en is ze lid van het Kenniscentrum Infectiepreventie Preventie (KIP) van Gom.

Marieke vertelt:

Het valt me op dat het nog vaak mis gaat met de handhygiëne. Schoonmakers dragen wel handschoenen, maar trekken deze bij wijze van spreken bij het fietsenhok aan en na hun dienst daar ook weer uit. Terwijl het echt zo belangrijk is om bij iedere handeling die je doet bij jezelf na te gaan of je hygiënisch bezig bent. Vooral in de zorg.

Er zijn verschillende protocollen opgesteld door deskundigen infectiepreventie. Tot 2017 door de WIP (Werkgroep Infectie Preventie) en inmiddels opgevolgd door de SRI (Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie).  Dit zijn duidelijke richtlijnen die je als schoonmaker moet volgen. En toch zien we dat schoonmakers te vaak te weinig kennis hebben.

Het kan niet zo zijn dat je iemand die al ziek is, en dus heel kwetsbaar, in gevaar brengt door met vieze handen/handschoenen te werken. En dat geldt natuurlijk niet alleen in een ziekenhuis, maar is in iedere zorgomgeving belangrijk. Het is niet voldoende om gewoon handschoenen aan te trekken. Als je van de ene naar de andere ruimte of afdeling gaat, zonder tussentijds je handen te reinigen ben je niet goed bezig. Je moet weten hoe en wanneer je je handen moet wassen. En wanneer je je handen moet desinfecteren. En wanneer je juist geen handschoenen moet dragen. De schoonmaker zelf moet zich daar serieus mee bezig houden en bewust mee omgaan. De opdrachtgever en werkgever moeten daarin faciliteren èn  de medewerkers trainen.

Binnen ons bedrijf geven we dus trainingen aan medewerkers en leidinggevenden. Bovendien vinden we dat handhygiëne een vast onderdeel van een werkoverleg moet zijn. Want alhoewel men in grote lijnen wel weet dat het belangrijk is, echte kennis over handhygiëne is er niet of nauwelijks. Voordat een nieuwe medewerker de vloer op gaat moet hij minimaal de instructiefilm over handen wassen en desinfectie gezien hebben. Het is letterlijk van levensbelang!


Heb jij, net als Marieke, een belangrijke boodschap die je wil delen met schoonmakend Nederland?

Laat het ons weten en stuur een berichtje info@schoonmaaknederland.nl!

Samen gaan we voor de beste schoonmaak.