Bij de nieuwbouw van het Amphia ziekenhuis in Breda wordt van meet af aan veel rekening gehouden met infectiepreventie én schoonmaak. Zo komen er meer dan 500 éénpersoonskamers zonder wasbak op advies van infectiepreventie en komen er zwevende toiletpotten zonder rand op aanraden van de schoonmaak.

Met het oog op de toekomst

De nieuwbouw van Amphia in Breda is een megaproject, waar talloze mensen sinds de start van het ontwerp in 2011 al heel erg druk mee zijn. Aankomende juni, acht jaar later, wordt de sleutel overhandigd en in november staat de grote verhuizing gepland. Een spannende tijd voor iedereen, ook voor de schoonmaak – of housekeeping zoals ze het bij Amphia noemen – en voor de infectiepreventie.

Schoonmaak belangrijk aspect infectiepreventie

Elk aspect van de nieuwbouw is erop gericht om de kans op uitbraken van resistente bacteriën te minimaliseren. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het vergemakkelijken van het schoonmaakwerk. “Schoonmaak is immers een belangrijk aspect om infecties te voorkomen”, stelt Kluytmans.

De nieuwe situatie heeft grote gevolgen voor de schoonmaak. Niet alleen is het ten opzichte van de huidige situatie een verdubbeling van het aantal badkamers en 50 procent meer vierkante meters per patiënt, ook verandert de verwachting van de patiënt. Jacqie van den Hoek: “Door de eenpersoonskamers krijgen de patiënten een hotelverwachting: als ze worden opgenomen, verwachten ze dat de hele kamer schoon is.”

Lees het volledige artikel van Service Management hier.