Een gastblog van Edgar van Engelen

Basisscholen en voortgezet onderwijsinstellingen zijn dicht tijdens de zomervakantie. De vloerspecialisten van de schoonmaakbedrijven worden in stelling gebracht om de vloeren te herstellen van hun slijtageslag van het afgelopen schooljaar.

In zes weken tijd, oeps vier weken tijd omdat de eerste week van de vakantie en de laatste week van de vakantie medewerkers van de scholen nog aanwezig zijn, vliegen ze van school naar school om de vloeren te reinigen en de linoleumvloeren te voorzien van een nieuwe waslaag of 2.

Laten niet vergeten dat we ook om de werkzaamheden van de technische bedrijven heen moeten werken in de zomervakantie en op de basis scholen zijn ook vaak BSO locaties open  in de zomervakantie. Flexibiliteit wordt verwacht, maar ook kwaliteit. Dit kan dus als we een goede vloerenplanning maken.

Het is jammer dat de vloeren van de (meeste) scholen niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Hoe fijn is het als vloeren specialist om  een linoleum vloer te strippen, te neutraliseren, te laten drogen en dan twee mooie dunnen waslagen aan te brengen. Tussen het aanbrengen van de eerste en tweede waslaag de vloer matteren met een lowspeedmachine en te stofwissen zodat de tweede laag nog beter hecht.

De vloeren worden onder tijdsdruk vaak getopstript en snel van twee lagen was voorzien. Ik zie dit niet als een fout van de vloerenspecialisten want tijdsdruk is gewoon groot in de zomervakantie. Dan heb ik het nog geen eens over het feit dat onze Nederlandse zomers of te vochtig zijn of te warm. Deze weersomstandigheden hebben invloed op het resultaat van de vloeren.

Ik wil mijn eigen mantra hier toch herhalen. Maak van de vloerenspecialist in de schoonmaak cao echt een specialist (dat is nu niet het geval). Zorg voor een goede vloeren plan. Dus beste adviesbureaus die de scholen begeleiden hier ligt een mooie taak voor jullie. Geef aan dat het onderhoud van de vloeren in verschillende vakanties plaats kunnen vinden. Maak met de scholen en het schoonmaakbedrijf een plan voor de scholen wanneer welke school en welke vloeren worden uitgevoerd door de vloerenspecialisten. Dit haalt de druk weg van de zomervakantie en zorgt er voor dat er meer aandacht voor de vloeren. Dit komt de kwaliteit ten goede.

Ik werk met mijn onderaannemers op de zelfde wijze en het werkt. Tevens ontstaat er een constante kwaliteit op de scholen en ervaren de scholen aandacht. Aandacht is een belangrijke factor in de beleving van de schoonmaakkwaliteit.

Dus een win-win situatie.