In alle jaren die ik in de branche werkte, is er best wel het één en ander veranderd. De schoonmaaktechnieken ontwikkelen zich. De manier waarop we als opdrachtgever en opdrachtnemer samenwerken verandert. En de gebouwen an sich ook. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van het nieuwe werken en de bijbehorende kantoortuin met flexplekken. Waar een aantal jaar geleden nog iedereen een eigen prullenbakje bij het bureau had staan, zijn inzamelunits in de pantry (waar de gebruiker zijn afval gelijk kan scheiden) tegenwoordig niet meer weg te denken. En wat in ieder geval inmiddels helemaal tot het verleden behoort zijn de rookruimtes in de kantoorpanden.
Daarvoor is ook iets nieuws in de plaats gekomen, namelijk ‘de rookplek’ buiten het pand. Soms worden de rokers nog in de watten gelegd met een -al dan niet verwarmd- bushokje of fietsenhok. Veel vaker is de rookplek alleen te herkennen aan één markant object. Een uitpuilende asbak.
Die asbak is voor velen een doorn in het oog en hangt gelukkig vaak aan de achterkant van het pand, zodat bezoekers en collega’s niet langs een stinkende peukenbak hoeven te lopen. Soms heeft iemand er namelijk net een sigaret in uitgedrukt en smeult het geheel nog een beetje na. Oja, en dan is er natuurlijk altijd wel die ene collega die dat simpel oplost met een scheutje koffie, waardoor de boel niet alleen vies ruikt, maar er zo mogelijk ook nog viezer uit ziet. Nu ben ik zelf geen roker, dus is het misschien logisch dat ik het maar een smerige bedoeling vind. Maar ik heb inmiddels begrepen dat ook veel rokers het met me eens zijn. Het is tenslotte hun pauzeplek die ruikt en plakt alsof het een willekeurige ‘day after’ is in de Roxy van begin jaren ’90.
Hoe kan het nou dat de rest van het pand er wel iedere dag spik en span uit ziet omdat de schoonmaakhelden hun werk hebben gedaan, maar dat deze plek wordt over geslagen en een soort niemandsland lijkt. Blijkbaar staat dit niet in het werkprogramma. Is men dat dan vergeten of hoort het er überhaupt niet in?
Ik ben eens benieuwd hoe dit bij jullie is geregeld. Staat die buitenasbak in het werkprogramma? Of wordt er van de gebruikers verwacht dat zij dit zelf opruimen en schoonhouden?
Voor de panden waar ik deze foto’s heb gemaakt lijkt het in ieder geval duidelijk dat helemaal niemand zich er verantwoordelijk voor voelt.
Leon Habraken
Founder Schoonmaak Nederland