Omdat werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche zagen dat schoonmakers steeds meer moeite hadden met de duurdere boodschappen, kwamen Schoonmakend Nederland en de vakbonden FNV en CNV in mei 2023 een extra loonsverhoging van 12% overeen. De extra loonsverhoging kwam bovenop de lopende cao-afspraken (7%). De eerste verhoging gaat in op 1 november 2023. Dan gaat het loon van 120.000 schoonmakers met 3,5% omhoog.

Fedde Monsma, manager Arbeidszaken bij Schoonmakend Nederland: “Hoewel we in 2021 een goede cao zijn overeengekomen, werden we het afgelopen jaar ingehaald door de economische realiteit. Onze werkgevers zagen én zien dat schoonmakers moeite hebben met de hoge kosten van boodschappen, benzine en energie. Voor werkgevers reden om tot extra afspraken te komen bovenop de eerdere cao-afspraken. 

Historische loonsverhoging van bijna 19% 

Op 1 november 2023 krijgen schoonmakers er 3,5% extra bij, op 1 januari 2024 3% en op 30 juni 2024 nog eens 5,5% extra. De afspraken komen bovenop de eerder gemaakte afspraken van bijna 7%. In totaal gaan schoonmakers tot aan het einde van de looptijd van de cao (30 juni 2024) er bijna 19% op vooruit. Nog nooit eerder in de historie van de schoonmaakbranche zijn sociale partners zo’n hoge loonsverhoging overeengekomen.  

Sociaal gezicht

Met de structurele extra loonsverhoging laten werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche hun sociale gezicht zien. “Bovendien blijven we zo ook in de toekomst aantrekkelijk voor onze huidige en nieuwe medewerkers en onderscheiden we ons van andere sectoren”, sluit Monsma af.